menu

biryani
ryż z mięsem lub warzywami
ćiapata
podpłomyk z ciemnej mąki, podstawowy rodzaj pieczywa
curd
kwaśne mleko, tak gęste, że można kroić nożem
dal
soczewica lub groch w postaci rozgotowanej zupy, do polania ryżu
dosa
cienki placek naleśnikowy z ostrym farszem masala i innymi dodatkami
lassi
jogurt, na słodko, na słono, ze zmiksowanym bananem lub innym owocem
kofta
kuleczki z warzyw lub mięsa w sosie masalowym
mattar
zielony groszek
nan
rodzaj pieczywa, placek z bielszej mąki
pakora
biały ser lub warzywo otoczone (pikantnym lub słodkim) ciastem i usmażone w głębokim oleju, coś takiego jak jabłko w cieście
palak
szpinak
paneer
biały ser
papad
suchy (jak chipsy) placek z mąki kukurydzianej lub sproszkowanej soczewicy, ostro przyprawiony, wyśmienity do piwa
paratha
rodzaj placka na śniadanie z zapieczonymi warzywami (ziemniaki, cebula)
pullao
ryż podsmażony na oleju z warzywami i/lub kurczakiem
raita
jogurt z pomidorem, ogórkiem i cebulą lub z owocami na słodko
roti
rodzaj pieczywa z pieca tanduri
somosa
„ostre trójkąty”, rożki z ciasta z ostrym farszem, zanurzone w gorącym oleju
tanduri (tandoori)
gliniany piec, pieczone w nim potrawy noszą tę nazwę
tikka
rodzaj ostrego sosu, zabielonego jogurtem